Veritabanı ve Mysql Nedir

Bilgisayar ortamında var olan tüm bilgilere veri denilmektedir. Bu veriler bilgisayar tarafından saklanıp işlenebilen bir yapıdadır. Bu işlenebilme özelliğinden faydalanabilmeniz için bir veritabanına ihtiyacınız vardır. Bu veritabanında saklanması istenilen verilere yer verilir. Bu veriler üzerinden birtakım işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Tabi bu işlemler için veritabanı diline ihtiyaç vardır. Günümüzde bu dillerden birden fazla vardır. Fakat hepsinin asıl amacı veriyi depolamaktır. Daha sonra kendi içerisinde bu diller ortam, hız, ihtiyaç gibi faktörlerden dolayı ayrılmaktadır. Örneğin webde kullanılan bir veritabanı diliyle telefondaki farklıdır. Fakat az öncede belirttiğim gibi bu veritabanı dillerinin asıl amacı veriyi depolamaktır.

Veritabanını kullanmayan sistemler veriyi anlık olarak çalıştırmaktadır. Buda ilerleyen süreçlerde o veriye tekrardan ulaşmayı imkansız bir hale getirmektedir. Bunun ana sebebi verinin RAM’de saklanmasıdır. Elektrik gitmesi, bilgisayarın kapanması veya tarayıcının kapanması sonucunda ramda bulunan bu veriler kaybolacaktır. Buda o verilere tekrardan ulaşmayı zorlaştıracaktır. Bu tip problemlerin yaşanmaması için verilerin hard disklerde saklanması gereklidir. Hard disklerde saklanan veriler elektriğin gitmesi veya bilgisayarın istenilmeden kapanması sonucunda o verinin kaybolmasını engelleyecektir. Bu nedenle kaydedilmesi istenilen veriler databaselerde saklanmalıdır. Bunun içinde ortama göre veritabanı dillerinden faydalanılmaktadır.

Veritabanı dillerinin neden kullanıldığını daha iyi anlamanız için örnekler üzerinden gidelim. Örneğin bir firmanız var ve gelirlerinizi, giderlerinizi veya stok da bulunan ürünlerinizi takip etmede zorlanıyorsunuz. Bu verileri yapılan sisteme kayıt ettirmek için bir veritabanına ihtiyacınız vardır. Bu veritabanında yukarıda belirtilen veriler saklanacaktır. Bu verilere daha sonra ihtiyaç duyulduğunda çağrılma işlemi yapılmaktadır. Daha sonra bunlar üzerinden ekleme, çıkarma, düzenleme gibi işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler için web ortamında sıklıkla kullanılan MySQL’i aşağıdan inceleyebilirsiniz.

MySQL Veritabanı Dili Nedir Ne işe Yarar?

İlişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden biri olan MySQL web ortamında sıklıkla tercih edilen bir veritabanı dilidir. UNIX, OS/2 ve Windows gibi platformlarla uyumluluğu bulunan bu dil birçok geliştirme platformunda tercih edilebilir. Aynı zamanda dilin birçok dili destekleyen bir yapıdadır. Buda onun web ortamında sıklıkla tercih edilmesini sağlamıştır. Ama özellikle web ortamında kullanılan MySQL, Php ve Asp gibi dillerle beraber çalışmaktadır. Bu programlama dilleriyle birtakım işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebilir verilerinizi güvenli bir şekilde depolayabilirsiniz.


BİZE ULAŞIN
Ozansoy Sokak no:2/A ÇANAKKALE
0 553 658 50 81
Copyright © 2009 - 2024 - Tüm Hakları Saklıdır - Mutluweb