Web Sitesi Tasarımında Yapılmaması Gereken 5 Hata
1. Header’daki Sosyal Medya İkonları
Müşterinin her seferinde siteye bir ziyaretçi alırsa, bu küçük çaplı bir başarıdır. O zaman neden onlara “sosyal medyamıza da göz atın” adı altında bir çıkış uyarısı yapasınız ki?Sosyal medya kampanyalarının asıl görevi, müşterinin sitesine sosyal medya platformları üzerinden yönlendirme yapmaktır, yani aslında tam tersi. Bu nedenle de sayfadaki ziyaretçinin aynı amaçla da olsa da site dışına çıkarılması, ziyaret amacını bozmaktan başka bir şey olmamış oluyor. Çünkü dikkati dağılmış ve bir daha sayfaya geri dönmemiş oluyor.
2. Stok Görseli Gibi Stok Görseli
Web tasarımda geniş ve yatay formlu görsel kullanımı çok moda ve bu tarz görsellerin etkileşimi artırdığı bir gerçek. Ancak maalesef bu formata uygun görseli ararken stok fotoğraf klişesine takılıp kalındı ve her web sayfasında belli başlı görseller ön plana çıkmaya başladı. Orijinal ve doğal olmayan, aşırı yapay ve gerçekçi olmayan fotoğraflar kullanan sayfalar, ziyaretçileri bir süre sonra rahatsız etmeye başladı.
3. E-Posta Linkleri
Web sayfası tasarlarken eğer “Biyografi” gibi bir alan oluşturduysanız, e-mail linkleri mutlaka sayfada yer alacaktır. E-mail, iş dünyasında birebir etkileşim için en etkili yoldur. Ancak e-mail linki kullanımının bazı getirileri olabilir.Öncelikle bir e-mail link’ine tıkladığınız zaman bilgisayar sizi otomatik e-mail sunucusuna bağlar (ör. Outlook) ve e-mail adresini kişilerinize otomatik olarak ekler. Bu hem kullanmayacağınız bir programa tıkladığınız için doğal bir sorun, hem de sonrasında o adresi kopyala-yapıştır yaparken sıkıntı çıkacağı için problemli bir yöntemdir.Ayrıca en kötüsü de e-mail linklerine tıkladığınızda robotlar tarafından size spam mail gelmeye devam eder.
4. Müşteri Odaklı, Yani “Reklam Kokan” Satış Metni
Tasarımla ilgisi olmayan ama bir web sitesinde en çok ihtiyaç duyacağınız şey iyileştirilmiş pazarlama metinleridir. Ancak bu alanda çoğu zaman bir dolu yanlış sözcüğün bir arada kullanımından doğan methiye dolu tamlama öbekleri kullanılır. Gerçek şudur ki ziyaretçi bu fotokopi metinlere inanacak kadar niteliksiz değildir.Ziyaretçilerinizin sayfanızdan asıl almak istedikleri şey, hizmetiniz hakkındaki temel bilgidir. “Bu ürün/hizmet tam olarak nedir, bana ne gibi bir fayda sağlayacak, benim yararıma nasıl işleyecek?” gibi temel soruları sitede gezerken kafasında döndürür durur. Dolayısıyla “Tıklayın, kazanın!/ Ayrıcalıklarınızın farkına varın.” gibi aslında hiçbir şey ifade etmeyen kelime grupları, laf kalabalığından başka bir şey olmayacaktır.Aynı şekilde; “1983’den beri aynı kaliteyle hizmet…” gibi bir cümledeki firmanızın kuruluş tarihi, ziyaretçilerinizi pek ilgilendirmiyor ve onlar için o kadar da mühim değil. Dolayısıyla büyük puntolarla buna benzer metinler yazmak, yalnızca yanlış yere dikkati yönlendirmek olacaktır.
5. Şeffaf CTA Butonları
Şeffaf butonlar hayatımıza dış görünüşün fonksiyondan daha önemli olduğunu kanıtlamak için girmiş gibi. Geçen yıldan beri etkisini gösteren bu trend, bir buton oluşturmak için içini boyamak yerine kontür çerçeve yapmak olarak tanımlanıyor. Bu minimal ve sade tasarım, mükemmel görünse de bir küçük bir sorun yaratıyor; tıklanma oranını oldukça azaltıyor.Bunun muhtemel sebebi, içi saydam oluğu için buton gibi görünmemesi. Yalnızca bilinçli kullanıcı tarafından tıklanıyor olsa da bu online dünyada maalesef yeterli değil.