Sitemap (Site Haritası) Nedir

Sitemap (Site Haritası) Nedir?

Hem arama motorları hem de kullanıcılara yardımcı olmak için tasarlanmış ve web sitesinin düzenlenmiş tüm içeriğini gösteren hiyerarşik listelere Sitemap (site haritası) denir. Site haritası, kullanıcılar için web sitesi içerisinde yer alan (bağlantılar dahil) sayfaları gösteren bir HTML dosyası iken arama motorları söz konusu olduğunda da arama motoru tarayıcılarının sitedeki tüm sayfaları dizine koymalarına yardımcı olan sitemap.xml dosyasıdır.

Bir sitemap, web sitesini ziyaret etmiş kullanıcının aradığı bilgiyi site içerisinde gezinmeden bulmasını sağlar. Site haritaları web sitelerinin görsel ya da metinsel düzenlenmiş modelidir de diyebiliriz. Bir site haritasında listelenen her bir satır, doğrudan web sitesinin ilgili bölümüne bağlanarak etkileşimli bir içerik tablosu haline gelir. Sitamp.xml hazırlarken önemli olan arama motorlarına göre hazırlanıp önbelleklerine alınması için hatasız olmasını sağlamaktır.

Sitemap.xml'in Yararları Nelerdir?

→ Site haritaları Google arama motorlarına rehberlik eder. Web sitenizde bir XML site haritasının bulunması, Google'ın web sitenizi daha kolay bulmasını ve web sitesi içeriğinin daha hızlı bir şekilde dizine eklenmesine yardımcı olur. Sitemap, Google’ın sayfalarınızı tek tek taraması, bulması yerine gibi zaman kaybedici işlemler yerine sitemap.xml uzantılı site haritası dosyası ile kolayca işlem yapmasını sağlar.

→ Google’ın web siteleri için belli bir tarama süresi vardır. Yani Google’ın tarayıcıları web sitenizi taramak için belli bir süre harcarlar ve bu süre sonunda da sitenizi taramayı bırakırlar. Eğer sizin için hangi sayfanın önemli olduğunu gösterir bir rehber yoksa Google arama motorları belirlenen süre dâhilinde bulacağı sayfaları tarar. Google’ın yararlanacağı site haritası gibi bir rehber olmasa belki de sitenizde önemsiz sayfalar taranacak ve trafiğe eklenecek, ziyaret veya gelir getiren sayfalarınıza ulaşamadan tarama süresi tükendiğinden bunlar trafiğe eklenemeyecektir.

→ Site içerikleri her zaman dinamiktir ve değişebilir. Sitenizde bulunan sayfalar değiştiğinde site haritası arama motorlarına bilgi verir. Yani sitenizdeki sayfalar güncellendiğinde, kaldırıldığında ya da yeni bir içerik eklendiğinde XML dosyaları bu arama değişikliklerine yönelik arama motorlarını uyarır. Bu da Google, Bing ya da diğer arama motorlarının içeriğinizi daha hızlı bir şekilde taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olarak sitenizde olan değişiklikler arama sonuçlarına yer almasını sağlar.

→ Site haritaları organik arama sıralaması ve trafiğini de iyileştirir. Site haritası sayesinde Google sitenizi daha hızlı bir şekilde dizine ekleyecek ve önemli olan sayfalara dikkat edecektir. Bu da sitenizin sıralamada üste çıkmasına yardımcı olacaktır. Site haritalarının organik trafik için çok daha büyük katkısı vardır.

Arama motorlarının ve kullanıcıların sitenizde aradıklarını bulması açısından çok önemlidir. Site haritaları, SEO için özel bir araç kabul edilmez. Ancak web sitenizin bir arama sayfasında doğru bir şekilde sıralanmasını sağlar. Yani sitemap oluşturma SEO’yu büyük ölçüde arttırmasa bile kesinlikle SEO’ya çok büyük yardımı olur.

Sitemap Neden Gereklidir?

Sitemap dosyaları web siteleri için çok önemli rehber dosyalardır. Bu sebeple web siteniz için sitemap dosyası hazırlarken iyi bir planlama yapmanız gerekir. Site haritası dosyası kullanıcı ve Google için bir rehber görevi görür. Google'a hangi sayfaların önemli olduğunu ve sitenize dikkat edilmesi gerektiğini bildirir.

Bunu bir örnekle açıklamak web sitenizi bir alışveriş merkezi olarak düşünebilirsiniz. Ayakkabı almayı düşünüyorsunuz ama mağazaların yerini bilmiyorsunuz. Site haritası size mağazaların yerini nokta atışı gösterecektir. Google açısından bu durum daha kritiktir. Çünkü hepimiz web sitemizin organik aramada üste yer almasını isteriz. Sitemap dosyası bunu sağlayan önemli bir araçtır. Alışveriş merkezi örneğinden ortaya çıkarsak sitemap dosyası google’a yeni açılmış mağazaları, yeni ürünleri, önemli yerleri kolayca gösterecek ve zaten kısıtlı olan tarama süresini en optimum şekilde kullanmasına yardımcı olacaktır.

Bu açıdan sitemap dosyalarının doğru oluşturulması ve eklenmesi web siteleri için önemli bir aşamadır. İyi bir site haritası dosyası arama motorlarının web sitenizin en güncel halini algılamasını sağlar. Başarılı bir sitemap oluşturma, sitenizin SEO çalışmaları için gereklidir. Site haritası oluşturmak için internet üzerinden işinizi kolaylaştıracak araçları ve site haritası örnekleri çeşitlerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Harika bir site geliştirmek, kullanıcıların web sitenizde gezinmesinde ve sitenizi anlaşılmasında yardımcı olacak sitemap için, gereken süreye yatırım yapın.


BİZE ULAŞIN
Ozansoy Sokak no:2/A ÇANAKKALE
0 553 658 50 81
Copyright © 2009 - 2024 - Tüm Hakları Saklıdır - Mutluweb