Robots.txt nedir

Web siteleri açısından önemli dosyalar arasında gösterilen robot.txt, özellikle arama motoru optimizasyonu işlemlerini profesyonel bir şekilde gerçekleştirmeye yardımcı oluyor. Aktif bir internet sitesini gün içerisinde pek çok kez Google botları ziyaret ediyor ve inceliyor.

Bu işlemler, Google’ın siteye dair index almasını sağlıyor. Bazı bölümlerin Google arama sonuçlarından uzak tutulması içinse robot.txt dosyasında değişikliklerin yapılması gerekiyor.

Belirli bir süre boyunca bazı bölümlerin index almasını engellemek isteyebilirsiniz. Ayrıca internet sayfanızın önemli olan kısımlarını ön plana çıkarmak ve botların buraları daha fazla ziyaret etmesini istemeniz mümkün. Tüm bu noktalarda imdadınıza söz konusu dosya yetişiyor. Profesyonel bir şekilde hazırlanan dosya neticesinde çeşitli özellikleri devreye alabilirsiniz.

Robot.txt Dosyasının Avantajları

Öncelikle Google botlarının bazı bölümleri daha fazla indexlemesini sağlamak son derece önemlidir. Bunu gerçekleştirmek, SEO çalışmalarınızda başarı elde etmenize yardımcı oluyor. Bazı bölümleri ön plana çıkarabilir ve bunun neticesinde ziyaretçi sayınızı arttırabilirsiniz. Hali hazırda SEO uyumlu web tasarımı ve içerikleri kullanmanız neticesinde başarı elde etme şansınız dahi epey yükseliyor.

Robot.txt dosyasının içindeki verileri dikkatli bir şekilde ayarlamanız son derece önemlidir. İnternet sitenize ait bir sayfanın Google tarafından dizine eklenmesini istemiyorsanız gerekli değişiklikleri yapmanız gerekiyor. Eğer bu konuda bilgi sahibi değilseniz çeşitli araştırmalar gerçekleştirebilir veya profesyonel biri ile çalışmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede gerekli noktalarda yapılması gereken değişiklikleri hızlıca uygulamanız mümkün.

Dizine Eklenecek Sayfaları Belirleyin

Bahsi geçen dosyayı profesyonel bir şekilde hazırlayarak belirli sayfaların dizine eklenmemesine karar verebilir, bunun yanında ön plana çıkarılması gereken noktalara daha fazla önem verebilirsiniz. Temelde robot.txt dosyası, aslında sınır kapısı olarak nitelendirilebilir. Botların hangi sayfalara girebileceğini belirleyebilir ve sayfanızı ayrıntılı bir şekilde kontrol altına alabilirsiniz.
İnternet sitenizin sınır kapısını belirlemek, botlara karşı hangi sayfaların arka planda bırakılacağına karar vermek ve daha etkili bir SEO çalışması sergilemek için kesinlikle robot.txt dosyasına önem vermelisiniz. Çalışmaları yaparken alanında uzman kişilerden görüşler alabilir, Google botlarına karşı neler yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Sonuç olarak bu dosya, ziyaretçi sayınıza dahi etki edebilir.


BİZE ULAŞIN
Ozansoy Sokak no:2/A ÇANAKKALE
0 553 658 50 81
Copyright © 2009 - 2024 - Tüm Hakları Saklıdır - Mutluweb