HTML5 Nedir

Günümüzde var olan sitelerin temelinde HTML bulunmaktadır. Hypter Text Markup Language kelimelerinin baş harflerini alarak günümüze gelen HTML, CERN’de çalışan Tim Bernes-Lee tarafından geliştirilmiştir. Bir web standardı olan HTML, ilk çıktığında sadece metin görevi görüyordu yani görsel açıdan hiçbir esprisi yoktu.  Zamanla geliştirilen bu dil sonrasında kullanıcılara görsel açıdan birtakım özellikler sundu. Fakat bu özellikler bir web sitesi oluşturmaya yetmiyordu. Bunun sonucunda da 1996 yılında ortaya CSS dili ortaya çıkmıştır. Cascading Style Sheets kelimesinden gelen CSS, daha etkileyici web siteleri oluşturmaya olanak sağlamaktadır.
Sürekli olarak gelişimini devam ettiren HTML, CSS dili ile birleştirilirken ortaya birtakım hatalar çıkmaktaydı. Bu hataları gidermek ve karşılaşılan sorunların önüne geçmek için HTML5 geliştirilmiştir. HTML5, HTML dilinin son sürümü olarak düşünülebilir. Oldukça esnek bir yapıda olan bu dil CSS ile birlikte bir bütün içerisinde çalıştığından dolayı problemlerle karşılaşma riskini en aza indirmektedir. Her ne kadar karşılaşılan sorunlar ortadan kalksa da HTML5 gücünü PHP, ASP, ASP.net, Javascript gibi dillerden almaktadır.

HTML5 Sürümünün Faydaları

Siteye Ses ve Video Ekleyip Oynatabilme

HTML5 çıkmadan önce web sitesine bir ses dosyası veya video dosyası eklemek için Flash Player, Quicktime veya Silverlight gibi üçüncü parti programlardan faydalanılmaktaydı. Buda beraberinde birtakım sorunları ortaya çıkartmaktaydı. Bu sorunları HTML5, ses ve video dosyalarına tam destek vererek ortadan kaldırmıştır.

Çevrimdışı Önbellekleme Özelliği

HTML5’e yeni gelen bu özellik ile ziyaretçilerinizin internet bağlantısı olmadan onlara sitede belirli unsurları gösterebilirsiniz. Böylelikle ziyaretçilerinizin interneti gitse bile web sitesi çalışır durumda olacaktır.

Çapraz Tarayıcı Uyumluluğu

HTML5 sürümünün bir diğer faydası ise Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer gibi tarayıcılarla uyumlu bir şekilde çalışmasıdır. Bu durum yeni olan kodların bu tür tarayıcılarda etkin bir şekilde çalışmasını sağlamıştır.

Mobil Optimizasyon

Günümüz web sayfalarının en büyük problemlerinden biri sitenin mobile duyarlı olmamasıdır. HTML5 tüm çözünürlüklerde kullanıcılarına kolaylıklar sunarak bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Böylelikle kaydırmalara gerek kalmadan mobil uyumlu bir web sitesi oluşturulmuş olunur.

Yeni Gelen Kodlar

HTML5 aynı zamanda sitenin daha semantik olabilmesi için yeni etiketlerde ortaya çıkartmıştır. Bu etiketler sitenin daha rahat geliştirilebilmesini sağlamıştır. Bu durumda sizlere zamandan büyük ölçüde tasarruf ettirecektir.


BİZE ULAŞIN
Ozansoy Sokak no:2/A ÇANAKKALE
0 553 658 50 81
Copyright © 2009 - 2024 - Tüm Hakları Saklıdır - Mutluweb