Google Search Console Hata ve Uyarıları

Google Search Console kullanmanın en güzel yanlarından birisi çok değerli SEO geri bildirimleri vermesidir. Özellikle eski sürümden yeni sürüme geçerken bazı hatalar ve yeni uyarılar gelmeye başlamıştır.

Bu makalede Search Console hataları ve uyarılarının nasıl düzeltebileceğinize değinmek istedim. Dizin oluşturmada neler olabildiğine derinlemesine bakalım…

Dizin kapsamı durum raporu, Google’ın taradığı ve dizine eklediği sayfaların yanı sıra sizlere karşılaşılan sorunların listesini de sunar. Üstelik bu hatalar ücretli SEO araçlarının hiçbirinde bulunmayacak kadar değerlidir.

Google Search Console’da sol tarafta Dizin ve hemen altında Kapsam bölümünü göreceksiniz. Burada tüm sayfalarınızın durumlarını görebilirsiniz. Her sayfanın dizin durumu 4 seçenekten biri olarak gösterilir;

Geçerli: Sayfa dizine eklendi.
Hata: Sayfa dizine eklenemedi.
Uyarı: Sayfa dizine eklendi; ancak bazı sorunlar var.
Hariç Tutuldu: Sayfa, kontrolünüz dışındaki nedenlerden dolayı Google dizininden çıkartıldı. (Keşfedildi ancak dizine eklenmedi veya tarandı ancak dizine eklenmedi)
Daha önceden düzelttiğiniz bir sorundan dolayı uyarıyı halen daha görmeyi sürdürüyorsanız son tarama tarihini kontrol edin.

Hatalar

Search Console’da bazı hatalar.

Sunucu Hatası (5XX)

Bu sayfalar Google’a sunucu taraflı 500 düzeyinde bir hata kodu döndürdüğünü belirtir. Bu hata kodları sunucuda sorun olduğunu gösterir.

Nasıl Düzeltilir?: Sayfanın yüklenip yüklendiğini manuel olarak kontrol edin, varsa sorun kendiliğinden çözülmüş olacaktır. Bu durumda site sahibinin yapacağı pek fazla durum bulunmuyor, uptime süresini kontrol edin ve Hosting sağlayıcınıza durumu belirtin.

Yönlendirme Hatası
Yönlendirme hatası şunlardan herhangi biri nedeniyle olabilir;

Çok uzun yönlendirme zincirleri,
Yönlendirme döngüleri,
Yönlendirme boş URL’ye yönleniyor.
Nasıl düzeltilir?: Yönlendirme döngülerinizi düzeltin, bunun için örneklere bakıp hangi sayfaların nerelere yönlendiğini kontrol edip yazılım ekibine bu sayfaları belirtin.

Gönderilen URL, robots.txt dosyası tarafından engellendi
Bu hata, sayfanızı dizin oluşturma için gönderdiğiniz gerçekleşir ve Google botları sitenize Robots.txt’de yer alan komut yüzünden erişemez. Yeni sitelerde veya taşıma yapılan sitelerde oldukça fazla görülür.

Nasıl Düzeltilir?: Sitenin indexlenmesini engelleyen kod satırını (Disallow) Robots.txt dosyanızdan kaldırın. Bunu test etmek için eski sürümde bulunan Robots.txt test aracını kullanın. Robots.txt dosyanızı yeni Google SC hemen görmüyor bu yüzden test aracını şiddetle öneririm.

Gönderilen URL “noindex” olarak işaretlendi
Bu hata sayfayı indexleme için gönderdiğiniz oluşur, “noindex” meta etiketinin sayfalar bulunması yüzünden Google sayfaları dizinine ekleyemez.

nasıl Düzeltilir?: “noindex” meta etiketini indexlenmesini istediğiniz sayfalardan kaldırın. Ayrıca WordPress gibi hazır CMS kullanıyorsanız ve XML Sitemap eklentisi varsa “Include sitemap in HTML format” seçeneğindeki tıkı kaldırınız.

bu meta etiketini istemediğiniz sayfalardan kaldırın.

Gönderilen URL’nin Soft 404 olduğu anlaşılıyor
Soft 404 hatası, kullanıcıya başarılı bir sayfaya gittiğini ancak bunun bir hata sayfası olduğunu/beklenen içeriği içermediğini belirten koddur.  Google bu sayfaları tarama bütçesi israfı olarakta görebilir.

Nasıl Düzeltilir?: Sayfalarınız artık yoksa onları ya 404 veya 401 yanıt kodu verecek şekilde yapılandırın (410 bile olabilir) Özelleştirilmiş bir 404 sayfası yaratmayı düşünebilirsiniz.

Gönderilen URL yetkisiz istek (401) hatası döndürüyor
Bu hata genellikle Google’ın şifre korumalı sayfaları ziyaret ettiğinde taramaya yetki iolup olmadığı durumlarda ortaya çıkar.

Nasıl Düzeltilir?: Sayfalardan şifreyi veya yetkilendirmeleri kaldırın, ardından Googlebot’a sayfaya erişmesi için izin verin.

Gönderilen URL bulunamadı (404):
Sayfayı siteden sildiğinizde; ancak site haritalarınız güncellemediğimizde ortaya çıkan hatadır.

Nasıl Düzeltilir?: Site haritalarınızı düzenli olarak temiz tutun.

Gönderilen URL’de tarama sorunu var

URL’de burada belirtilmeyen başka sorunlar var demektir.

Nasıl Düzeltilir?: Google ile normal ziyaretçi olarak görünenden farklılık var olup olmadığını test etmek için URL Denetleme Aracı’nı kullanın. Bu sorunun potansiyel nedenlerinden birisi de Javascript. Kaynakları yüklemek için yoğun bir şekilde JS kullanıyorsanız çoğu arama motoru bunu görmezden gelebilir. Diğer olası nedenler arasında ise uzun yükleme süreleri.

Uyarılar

Robots.txt uyarı ekranı.
Robots.txt tarafından engellenmesine rağmen dizine eklendi
Sayfa Robots.txt tarafından engellenmiş olmasına rağmen dizine ekleniyor. Google her ne kadar Robots.txt dosyasına saygı duysa da bazen bu kurallara uymayabiliyor. Bu durumda daha çok önce dizine engellenmesine mani bulunmayan; ancak sonradan engellenen sayfalardan görülebilir.

Nasıl Düzeltilir?: Sayfayı dizinden kaldırmak istiyorsanız öncelikle Robots.txt’de yer alan engellemeyi kaldırın, ardından “noindex” talimatıyla sayfanın indexten kaldırılmasını sağlayın. Yapılan en büyük hatalar Robots.txt ile engelleyip dizinden kaldırılmasını beklemek oluyor; ancak Googlebot sayfaya erişemediğinden indexler kalıyor.

Geçerli

Geçerli olunan durumlar.
Dizine eklendi, site haritası kullanılarak gönderilmedi
Sayfalar dizine eklemiş durumda; ancak site haritasında bu önemli URL’ler belirtilmemiş.

Nasıl Düzeltilir?: Site haritalarınıznda önemli olduğunu düşündüğünüz URL’leri belirtin.

Hariç Bırakıldı

Hariç bırakıldı hataları
Search Console’da meydana gelen hariç bırakıldı hataları.
Bu hataya sahip sayfalar dizine eklenmez ve Google indexinde genellikle yer almazlar. Google dizinine eklenmesini istediğimiz; lakin Google tarafından uygun bulunmayan sayfalarda bu kapsamda yer alabilir.

“noindex” etiketi tarafından hariç bırakıldı
Sayfada bulunan ve indexlenmeyi engelleyen “noindex” meta tagı bulunuyo. Bu yüzden ilgili/ sayfa/sayfalar dizine eklenmemiştir.

Nasıl Düzeltilir?: “noindex” meta tagını kaldırın ve sayfanın yeniden taranmasını bekleyin.

Tarama anormalliği

Google URL’yi almaya çalıştığında belirtilmemiş bir hata meydana gelmiştir.

Nasıl Düzeltilir?: Bu durum sunucunuz tarafından kaynaklanmış olabilir. Sayfa yönlendirme zincirinin bir parçası olabilir. 404 sayfasına yönlendirilen bir sayfa olabilir veya mevcut 404 sayfası. Bu sorunun tam cevabını URL Denetleme Aracı ile görebilirsiniz.

Tarandı – şu anda dizine eklenmedi
Googlebotları tarafından sorunsuzca taranmış; ancak dizine eklenmeyen sayfaları ifade eder.

Nasıl Düzeltilir?: Sayfa ileriki bir süreçte dizine eklenebilir veya eklenmeyebilir. Dizine eklenmesi için ek istek yapmanıza gerek yok, bu durum tamamen Google’ın kaynakları maalesef sınırsız değil bir süre beklenmesi gerekebilir ve sayfayı kaliteli bulup bulmamasıyla alakalı olabilir.

Keşfedildi – şu anda dizine eklenmedi
Sayfa Google tarafından bulundu; fakat henüz taranmadı. Siteye o anda aşırı yük binmiş olabilir ve Googlebot sayfayı terk etmiş olabilir. Sayfa taranacak kadar önemli sayfalarınızdan birisi olabilir. Tekrar geldiğinde bu hatayı almaması önemlidir.

Nasıl Düzeltilir?: Sitenizin bandwitch durumunu kontrol edin ve yeterli trafiği kaldırabildiğinden emin olun.

Yönlendirmeli sayfa
URL yönlendirmeli olduğu için (301, 302 vb) dizine alınamamıştır.

Nasıl Düzeltilir?: URL zaten bir yönlendirmeye girdiği için dizine eklenemedi, yeni URL’ye düzgün yönlendiğini kontrol edin ve site haritalarında bu URL’yi kullanmayın.

Kopya, gönderilen URL standart olarak seçilmedi
Bu URL’ler Canonical olarak işaretlenmesi gerekirken Canonical işaretlenmeyen URL’leri gösterir. Google bu durumda bu URL’lerin başka URL’lerin kopyası olduğunu anlar ve dizine eklemez. Genellikle e-ticaret sitelerinde oldukça fazla görülür.

Nasıl Düzeltilir?: Sayfaları birbirinin kopyası olarak göstermekten uzak durun. Her sayfada olabildiğince katma değer sağlayın.  Aynı tür sayfaları ayrı sayfa olarak gösterseniz dahi birbirinin Canonical’i olduklarını açıkça belli edin. Örneğin; Kırmızı, mavi ve sarı kazak gibi durumlarda canonical tek bir tane belirleyip Google’a bu durumu gösterebilirsiniz.

Doğru standart etikete sahip alternatif sayfa
Bu sayfalarda doğru Canonical kullanımlarının olduğunu ve bu yüzden dizine eklenmediği belirtilir.

Nasıl Düzeltilir?: Ekstra yapmanız gereken bir durum yok, tabi Canonicalleriniz doğru kullanımdaysa.

Kopya, Google kullanıcıdan farklı bir standart sayfa seçti
Bazı sayfaların Canonicalleri belirtilmiş olsa da Google başka bir URL’nin daha iyi olduğunu düşündüğü durumlarda kendi istediği sayfaları seçer.

Nasıl Düzeltilir?: Canonical sayfalarını doğru seçin ve benzer sayfaları azaltın.

URL’leri düzelttikten sonra Dizin Kapsamı bölümüne geri dönün ve ‘Düzeltmeyi Doğrula‘ düğmesini tıklayın.

Duzeltme-dogrulama
Düzeltmeleri doğrulamayı unutmayın.
Google, düzeltmenizi doğrulamaya başlayacak ve durumu ‘Doğrulama başladı‘ olarak gösterecektir.

Doğrulama Başladı
Doğrulamayı başlattığınızda…
Google, doğrulama işlemini tamamladığında, doğrulama başarılı olursa durumu “Başarılı” olarak görebilirsiniz.

Doğrulama Başarılı
Doğrulama başarıyla tamamlandığında göreceğiniz ekran.
Hatayı başarıyla düzelttikten sonra, hatayı başarıyla düzelttiğinizi belirten aşağıdaki gibi bir ileti alırsınız.

Basarili-ileti
İşlem başarıyla tamamlanınca tarafınıza ayrıca mail gelecektir. Ben mobil örneğini verdim benzeri size de gelecektir.
Dizine alınmış sayfalarınızın durumunu izlemek, sık sık gerçekleştirdiğiniz günlük SEO görevi olmalıdır. Bu hataları çözmek Bing ve Yandex’te de işinize yarayabilir.


BİZE ULAŞIN
Ozansoy Sokak no:2/A ÇANAKKALE
0 553 658 50 81
Copyright © 2009 - 2024 - Tüm Hakları Saklıdır - Mutluweb