Dış Seo nedir

Basit bir tanım yapacak olursak: Site dışında organik trafik elde etmek ve bunun bir sonucu olarak arama motorlarında yükselmek için yapılan çalışmaların tümüne, site dışı SEO adı verilir. Tanım basittir, ancak yapılacak iş oldukça fazladır. Gelin bu işlerin nasıl yapıldığına kısaca değinelim.

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?

Sitenizin dışında SEO çalışması yapmanın amacı, daha çok kullanıcıya ulaşmak ve daha fazla trafik elde ederek, Google ya da diğer arama motorlarının gözüne girmektir.

Site dışı SEO basitçe aşağıdaki gibi yapılır:

    Kullanıcı odaklı, kaliteli içerikler üretmek ve bu içerikleri ilgili platformlarda yayınlamak. İlgili platform derken; forum siteleri, blog siteleri, paylaşım siteleri ve sosyal medya platformlarıdır. İçerikler ise yalnızca metin değil, video ve resim materyallerini de içermektedir.
    Sizinle aynı sektörde faaliyet gösteren rakiplerinizin, dış bağlantı linklerini takip etmek ve bu linklerden yararlanmak,
    Web sitenize bağlı linklerinizi “nofollow-dofollow” olarak ayarlamak ve web sitenizin kalitesinin artmasına yardımcı olmak,
    Site analiz araçlarını takip ederek, sitenizdeki hataları düzeltmek ve eksiklikleri tamamlamak,
    Sosyal medyada paylaştığınız içeriklerin yorumlar kısmını takip etmek ve bu yorumlara düzenli olarak cevap vermek,
    Sitenize gelen Spam özellikli linkleri engellemek,
    Sitede oluşturduğunuz içerikleri, etiketleyerek, sosyal medya mecralarında paylaşmak,
    Anahtar kelime analizi yaparak, içerikleriniz için en uygun kelimeleri tespit etmek ve bu kelimeleri kullanmak.

Etkili Site Dışı SEO Çalışmaları

Yukarıdaki maddelerde, basitçe nasıl site dışı SEO yapılır anlattık. Şimdi de konuyu biraz daha derinlemesine ele alalım. Etkili yöntemler kullanarak, site dışı SEO çalışmalarını gerçekleştirebilir, rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Nasıl mı yapacaksınız? Buyurun anlatalım.

    Sosyal medya hesaplarınızdan mutlaka yararlanın. Nasıl ki sevdiğiniz kişilerle ilgileniyorsunuz, sosyal medya kullanıcıları ile de öyle ilgilenin. Kimin size trafik sağlayacağı belli olmaz.
    İnternet sitenizi tanıtmanın en iyi yollarından bir tanesi de, sosyal yer imi siteleridir. Bu tür sitelerde kullanıcılar deneyimlerini ve bilgilerini paylaşırlar. Mesela; https://digg.com gibi siteler olabilir. Tabi ki bu tarz siteler, yabancı kaynaklı sitelerdir. Türkçe kaynaklı sitelerde ise forum sitelerini tercih edebilirsiniz. Ancak bizim tavsiyemiz, sosyal medya platformlarıdır.
    Video paylaşım sitelerine, sitenizi anlatan videolar gönderin. Mesela; Youtube, Vimeo, Dailymotion gibi sitelerden yararlanabilirsiniz.
    Aynı şekilde sitenizde yer alan resimleri; instagram, tumblr, picasa gibi resim paylaşım sitelerinde paylaşabilir, sitenize organik trafik kazandırabilirsiniz.

Site Dışı SEO Teknikleri

Alan puanı yüksek olan sitelerden backlink alarak işe başlayabilirsiniz. Alan puanı, 0’dan 100’ kadar internet sitelerine verilen puan türüdür. Sitelerin kalitesine ve hacmine göre belirlenir.

Güvenirlik puanınızı yüksek tutun. Güvenirlik puanı, sitenize gönderilen Backlink bağlantılarının sayısına göre belirlenir. Mümkün olduğu kadar iyi sitelerden Backlink almaya çalışın. Ne kadar çok alırsanız, o kadar iyidir.
Sitenizi arama motorlarına kayıt ettirin. Yalnızca arama motoru kavramını Google olarak düşünmeyin. Her ne kadar Google dünyanın en çok kullanılan arama motoru olsa da; Yandex, Bing,gibi arama motorlarında da hatırı sayılır trafik elde etmeniz mümkündür.

Site Dışı SEO ve Backlink İlişkisi

Backlinkler aslında en önemli site dışı SEO kaynaklarıdır. Eskiden alakasız sitelerin olduğu paketler satın alınır ve bu sitelerde paylaşım yapılarak, trafik elde edilmeye çalışılırdı. Aslında işe yarayan bir yöntemdi. Ta ki Google Penguen güncellemesini yayınlayana kadar.

Şimdilerde ise sosyal medya platformlarında paylaşım yaparak organik trafik elde etmek, daha çok işe yarıyor. En iyi platformlar ise Facebook ve Instagram. Özellikle Instagram’da işletme hesabı açarak, paylaşım yapabilir ve kısa sürede birçok kullanıcı kazanabilirsiniz.

Site Dışı SEO için 5 Altın Kural

Aşağıdaki 5 altın kuralı uygulayarak, harika sonuçlar elde edebilirsiniz. İşte o kurallar:

    SEO çalışmaları için kullandığınız kelimeleri, site dışı çalışmalarında da kullanabilirsiniz. özellikle en çok aranan anahtar kelimelerle, etkili sloganlar üretin ve bu sloganları paylaşabildiğiniz kadar paylaşın.
    Yukarıda da belirttiğimiz gibi sosyal imleme sitelerinde, görsel ve yazınsal içeriklerinizi sıklıkla paylaşın. Mesela haftada bir ya da iki defa olabilir. Bu paylaşımların geri dönüşünü mutlaka alacaksınız.
    Özellikle .edu ve .gov uzantılı sitelerden backlink almanız faydalı olacaktır. Bu tür sitelerin, link değeri oldukça yüksektir.
    Tanıtım yazısı hazırlayın ve olabildiğince görselliği ön plana çıkarın. Dış sitelerde görsel ağırlıklı tanıtım yazılarını paylaştığınızda mutlaka birçok kişi tarafından geri dönüş alacaksınız.
    İnternet sitenizin dışında bir blog sitesi oluşturun ve blog sitenizi faydalı içeriklerle doldurun. Dolaylı yoldan yapacağınız bu backlink çalışması sayesinde, kısa sürede trafik elde edebilir ve bu trafiği asıl sitenize de yönlendirebilirsiniz.

Site Dışı SEO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sizlerden sıklıkla gelen soruları, site dışı SEO bağlamında cevaplamaya çalıştık. Umarız faydalanabilirsiniz.

Site Dışı SEO için Backlink Satın Almalı mıyım?

Kesinlikle böyle bir işe teşebbüs etmeyin. Eskiden olsa işe yarardı. Ancak son güncellemeden sonra siteniz kara listeye alınabilir ve sıralamaya bile giremeyebilir.

İmleme Siteleri, Site Dışı SEO için Ne Kadar Etkili?

Sosyal medya siteleri kadar olmasa da, bu tür sitelerde birçok kişi ile etkileşime girme şansınız var. Yağmasa da damlar diyebiliriz.

Ne Kadar Süreyle Backlink Çalışması Yapmalıyım?

Azı karar, çoğu zarar bir durum söz konusudur. backlink çalışmalarını zamana yaymanız ve sabırlı olmanız gerekmektedir. Mesela haftada bir bu işlemi yapabilirsiniz.

Hangisi Daha Önemli? Site Dışı SEO mu? Yoksa Site İçi SEO mu?

Aslında her ikisi de önemlidir. Site içi SEO arama motorlarındaki yerinizi korumanıza yarar ve sürekli olarak yapılmalıdır. Site dışı SEO ise internet sitenize yeni kullanıcılar kazandırır. Dolayısıyla, sitenizin var olmasını ve daha çok trafik çekmesini sağlar

Site Dışı SEO Bu Kadar Önemli mi?

Oldukça önemlidir. Arama motorları, internet siteleriyle ilgili arama sonuçlarını verebilmek için, site içi SEO ve site dışı SEO kriterlerini kullanıyorlar. Yani bu kriterlere göre sitenizi değerlendiriyorlar.

Arama motoru botları sitenizdeki dış bağlantıları inceleyerek, tıpkı site içindeki kriterlere verdikleri puan gibi, bağlantılar da puan veriyorlar. Bağlantıların çokluğu ve kalitesi, SEO puanınızı doğrudan etkiliyor.


Site Dışı SEO Çalışmalarında, Link İnşası Ne Kadar Önemli?


Arama motoru botları, link inşasına göre doğru şekilde sıralama yaparlar. Link inşası ne kadar bozuk olursa, sıralama da bu durumdan o kadar etkilenir. Yani link inşanız iyi değilse, kendi ayağınıza sıkıyorsunuz demektir.

Site Dışı SEO Çalışmalarını Kendim mi Yapmalıyım?

Bu soruya iki şekilde yanıt verebiliriz. Eğer vaktiniz çoksa, kendiniz de bu işlemi yapabilirsiniz. Zaten yukarıda gerekli olan bilgileri verdik. Ancak diğer işlerinizden zaman bulamıyorsanız, o zaman uzmanından yardım almanız kaçınılmaz olacaktır.

Site dışı SEO çalışmaları çok zaman alan ve dikkat isteyen bir iştir. Yani tüm dikkatinizi ve zamanınızı bu işe ayırmanız gerekir. Seçim sizin…

Sosyal Medyada, Site Dışı Çalışmasını Ne Sıklıkla Yapmalıyım?

Sitenizin durumuna göre çalışma sıklığı zamanını ayarlayabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz, eğer siteniz yeniyse, her gün sabah ve akşam paylaşım yapın. Eğer siteniz belli bir trafik elde etmişse, haftada iki ya da üç defa paylaşım yapabilirsiniz.

Ancak şunu da belirtelim ki, paylaşımlarınız özgün ve yaratıcı olmalıdır. Ayrıca eğlenceli olmalıdır.


BİZE ULAŞIN
Ozansoy Sokak no:2/A ÇANAKKALE
0 553 658 50 81
Copyright © 2009 - 2024 - Tüm Hakları Saklıdır - Mutluweb